Välkommen till "Fröken Pralin", en blogg i vilken du kan införskaffa många gamla vackra ting (se "Till försäljning") samt läsa om Rockabilly, Burlesk, Bilträffar, Loppisfynd och andra roliga saker kring temat "Nostalgi". "Fröken Pralin" återberättar gärna i text men även genom fotografier och bilder.



lördag 12 mars 2011

Mormors "fräna" kastrull

Min älskade mormor är något av en samlare eller åtminstone har hon varit en samlare en gång i tiden. Jag minns när jag var liten och var på besök hemma hos henne, det var saker och grejer precis överallt. Jag upplevde det inte som stökigt eller rörigt på något vis utan hon hade bara en massor av saker som man gärna gick och tittade på.

Det främsta minnet jag har är att hon hade hängt upp massor av intressanta saker på en lina som hon sträckt över taket i hallen. På linan hängde allt ifrån nallar och plastblommor till vykort och andra småsaker. De hängde där i klänyporna som om de vore samlade minnen ur hennes liv. Jag minns också att hon hade en hylla ovanför köksbordet i vilken det stod en massa roliga prydnadssaker.

 Då, på den tiden, så var man ju inte så intresserad av alla mormors saker, mer än att det var roligt att titta på dem. Visst fanns det vissa saker som man tyckte mer om än andra och däför kom de att få ett nostalgiskt värde med tiden. Jag minns t.ex. att hon hade en docka iform av John Blund. Den dockan kom utan att jag egentligen visste om det att betyda mycket för mig för när jag såg en liknande docka på tradera så var jag bara tvungen att köpa den. På något vis så kände jag tillhörighet med den och jag tror att den väckte minnen hos mig, minnen ifrån barndomen. John Blund var en figur som jag minns väl, inte bara ifrån mormor utan även ifrån tvn och "Hyllands hörna". Jag går fortfarande och nynnar på sången om John Blund, minns ni? "titta kom och titta...", jag minns tyvärr inte texten just nu och egentligen minns jag inte heller vad han gjorde, kära herr blund :).


Tillbaka till mormor :), för ett par år sedan hände något hos mormor. Hon började att rensa och slänga massor av de saker som hon hade. Jag minns att jag blev orolig för att hon skulle rensa bort allt. Det var inte likt henne, att helt plötsligt göra sig av med alla de saker som hon samlat på sig. Under alla år så hade allt blivit en del av mormor på något vis. Kanske ville hon rensa ibland sina minnen och i och med det for även en del saker iväg. De säger ju att ordningen i hemmet ibland symboliserar hur det ser ut inom en männsika. Är det kaotiskt i hemmet är det kaos också i hjärtat (sen får man tro vad man vill om den symboliken). Än idag undrar jag vad som egentligen hamnade i soporna. Jag vet att jag pratade med mormor om hennes rensning, för att jag kände viss oro för att hon egentligen inte kände till vad hon egentligen kastade, vilka skatter hon egentligen "satt" på, för hennes skulle (bäst att poängtera det). Hur som helst så är det väl så att vi alla behöver slå till med storrensning ibland.

Idag har mormor en söt, lagom stor, lägenhet. Den är personligt inredd med många fina gamla minnen i var och varannan bokhylla :). Jag var där för en tid sedan och insåg då vilken trednig mormor jag har. Hon hade många fina gamla saker ifrån 50-talet som jag själv försöker att samla på mig. Om jag trivdes i hennes hem när jag var liten så kan jag säga att jag trivdes än mer nu, det var ju som att komma hem :). Under min visit hos mormor hittade jag bl.a. denna skatt i köket på spishällen:

En "Lotus" katrull designad av Grete Prytz Kittelsen. Grete föddes som Margaret Noble Gunde Prytz den 28 juni år 1917 i Christiania och avled den 25 september förra året. Hon anses vara en av skandinaviens ledande designers och har präglat norsk konsthantverk och design historia, skandinavisk design perioden, från 1945- 1965 men även fram till idag. Grete har designat smycken, silverföremål men framförallt vackra bruksföremål i emalj för emaljverket "Cathrineholm" i Halden. Min mormors "Lotus" kastrull är ett exempel på hennes verk och det roliga är att min mormor har stor anknytning till Katrineholm, staden :). Idag är Grete en design ikon och hennes föremål är eftertraktade samlarobjekt. Kastrullen på mormors spis är en del av historien, inte bara hennes utan även designhistoriens. Ni kan tro att jag är lite avundsjuk men jag är glad över att ha möjligheten att skriva om "skatten i mormors kök" :)

Även om det handlar om samlar objekt så är det ekonomiska värdet i kastrullen inte särskilt högt, om man ser till vad man kan köpa dem för på Tradera.


Förutom "Lotus" kastrullen har mormor otroligt coola grytunderlägg! Har försökt komma över några liknande på Tradera men har inte lyckats än. Visst är det fint!

Fint är också detta gamla fotografi som mormor hade på en hylla. Det är min mamma och hennes äldsta lillebror (hon har en lillebror till men han är en liten "sladdis" och är endast ett år äldre än mig). Min morbror, som är med på bilden (så söt!) sa att han tyckte att det såg ut som att bilden är tagen på 1800-talet, visst är han gammal men inte så gammal ;).


Efter besöket hos mormor stannade vi för en fika på detta gamla café. Jag minns det sedan jag var liten och en gång i tiden har det nog varit hur charmigt som helst. Idag har det moderniserats och egentligen är det bara utsidans skult som skvallrar om gamla tider. Måste dock säga att konditoriet hade en MASSA goda bakelser och billiga var de också, förstår att det fortfarande är populärt fikaställe. Har ni vägarna förbi Vingåker så kan jag rekommendera ett stopp här.

Inga kommentarer: