Välkommen till "Fröken Pralin", en blogg i vilken du kan införskaffa många gamla vackra ting (se "Till försäljning") samt läsa om Rockabilly, Burlesk, Bilträffar, Loppisfynd och andra roliga saker kring temat "Nostalgi". "Fröken Pralin" återberättar gärna i text men även genom fotografier och bilder.



lördag 18 september 2010

Lördag och loppisdag!

Trots att Nyköping inte är en särskild stor stad och ofta inte har så mycket att erbjuda ett par som oss, som älskar nostalgi och lite orginella ting, så måste jag säga att något som vår kära hemstad har är en himla massa loppisar. Sörmland, jag säger bara det, sörmland och alla dessa loppisar.

Idag, lördag, hann vi med tre olika loppisar och vi gjorde av med en "liten" summa pengar MEN fick otroligt mycket fint och kul för dem. Några av de saker vi hittade är riktigt fina och coola fynd (bilder på dessa kommer i ett senare inlägg). Här är lite av det som vi kom hem med (kan säga att bilen var fylld från golv till tak):


I en fylld flyttkartong mitt i den stora loppis lokalen på mjölkcentralen hittade jag denna underbara bok som jag bara visste att Benny, min sambo, skulle älska. Den var något lagad i pärmen men det stör mig inte så mycket då boken var så fin i övrigt.


Ett uppslag i "Stora bok om bilar". Fantastiska bilder.


T5 spel, också uppletad ur en fylld flyttlåda på mjölkcentralen. Spelet är ett tidigt "Yatzy". Det saknades två tärningar, så om någon har två små tärningar så hojta till.


Även dessa hittade jag på mjölkcentralen, gamla skrivböcker (oanvända). Cirka 8 st.


Till skrivböckerna behöver man förstås pennor och pennorna förvaras ju väldigt fint i detta gamla pennfodral.


Ett gammalt Bingo-spel med snurra, små plastbrickor och kort i kartong. Allt i nyskick! Passar utmärkt i samlingen i "all- och lekrummet på övervåningen.


Två ungdomsböcker med framsidor som var väldigt tilltalande.


Tyckte att det var väldigt mycket 50-tal över denna personliga receptbok. Det är en anteckningsbok gjord för att skriva recept i, vilket någon har varit flitig och ambitiös nog att göra.


Exempel på recept som har klistrats in i boken.


Ytterligare en receptbok "Kaffekalaset" ifrån 1956.


Ett uppslag ur receptboken "Kaffekalaset".


"Vippspelet"? Aldrig sett eller hört talas om tidigare men gammalt är det och alla delar finns fortfarande kvar. Verkar dock lite svårt för det går ut på att sätta en liten kon på en "vippa" och sedan ska man slå till och förhoppningsvis landar konen i ett hål på spelplanen (som inte är större än förpackningen). För 10 kr var det iallafall värt att prova det. Om inte annat så är spelet dekorativt som det är :).


Ytterligare ett äldre spel, inköpt på "Öppen hand" (second hand butik) för 15 kr. "Kina spelet" ifrån Brio.


Detta träskrin hittade jag på en garageloppis i Harg. 20 kr fick jag betala för det. Det är välanvänt och har lite skavanker här och där men är fortfarande ett väldigt fint skrin som nu står på ett gammalt sidobord på övervåningen.


Skrinets insida.


Retro kak/brödfat. Inhandlat på samma garageloppis som ovanstående skrin.


"Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige", en klassiker. Tyvärr något klottrad i men det ger boken lite charm :). 10 kr på garageloppisen.


Det finns en notering på insidan av boken, "Agnes Svensson 1909"! Tänk en liten (eller stor) Agnes fick/köpte just denna bok för 101 år sedan! Rätt fantastiskt att den nu har hamnat i mina händer, tycker ni inte :).

Som ni ser så gjorde vi en hel del fynd idag. Vi hittade en del möbler också, till vårt kommande café som vi förhoppningsvis kommer att starta i det andra huset på gården som blir ledigt inom kort. Vad vi hittade var: en stor skänk/skåp ifrån 40- 50 talet, en jättefin gammal tv ifrån 50-talet, en spegel med tillhörande hallbord även det ifrån 50-talet, en gammal stol i allmogestil, en dammsugare ifrån 60-talet, en våg ifrån 50-talet och
ett sidobord i 40-50-tals stil! OCH, jag höll på att glömma, en taklampa delad i tre armar som passar bra med de övriga 50-tals möblerna. Kommer att lägga ut bilder på utvalda guldkorn av dessa fynd framöver.

Inga kommentarer: