Välkommen till "Fröken Pralin", en blogg i vilken du kan införskaffa många gamla vackra ting (se "Till försäljning") samt läsa om Rockabilly, Burlesk, Bilträffar, Loppisfynd och andra roliga saker kring temat "Nostalgi". "Fröken Pralin" återberättar gärna i text men även genom fotografier och bilder.



lördag 12 februari 2011

Ett skepp kommer lastat...

...med vaddå? Jo, en massa "Lektyr"!

För en tid sedan budade jag på en handfull gamla Lektyr tidningar på Tradera. Jag vann dem och fick dem så hemskickade till mig. Omslagen var fantastiska och så även dess skick. Det framkom, genom säljaren, att han hade fler tidningar som han ville sälja. Jag sa att jag var intresserad och vi kom på så vis att göra affärer. En dag kom en liten postavi med posten om att jag hade ett paket att hämta ut. Jag for i väg och kom hem med nästan 13 kg Lektyr!!

Det var en fröjd att ta upp tidning för tidning ur den stora lådan. Omslagen och stilen varierade lite men typiskt för dem alla var att de var uppenbara pojktidningar. Bilderna föreställde cowboys, indianer, äventyrare, sportsmän etc. Famcy Lane kom med en intressant frågeställning i samband med en diskussion om tidningen nämligen när blev Lektyr "Lektyr"? Alltså när gick tidningen ifrån att vara just en tidning för pojkar till att bli en tidning för män i vilken nakna kvinnor började att introduceras? De tidningar som kom i lådan var ifrån 1945 fram till 1960 (minns inte exakt vilket årtal den nyaste tidningen var ifrån).

Jag har varit i kontakt med säljaren för att fråga honom om hur det kom sig att han hade så otroligt många tidningar. Han svarade mig att han en gång i tiden samlade på dem. Jag fick veta att han hade en gedigen samling men att den sedan försvann i samband med att hans mor gick bort och saker rensades och kastades (hoppas att jag minns historien rätt nu). På senare dar har han bestämt sig för att ta upp samlandet igen och då han kommit över tidningar lite här och var har han också fått en massa dubletter, vilka var dem som jag fick köpa av honom. Säljaren uppgav att han samlade tidningarna fram till 1964 (tror jag att det var) för det var efter det som de ändrade stuk och blev mer av en herrtidning. Detta kanske är svaret på Fancy Lanes fråga? Jag ska se om jag kan göra lite efterforskningar kring det hela. Tycker själv att det vore intressant att få veta när Lektyr blev en Lektyr tidning för herrar.

Tidningarna i mitt 13 kg tunga paket skapar en stor samling i sig. Vissa år tror jag bestämt är snudd på kompletta. För kännedom kommer en del av det stora utbudet kommer att säljas vidare i Fröken Pralin framöver.

1 kommentar:

Fancy Lane sa...

Jag kollade på Wikipedia:
Tidningen startades 1923 som veckotidning av Saxon & Lindströms förlag och innehöll under många år i huvudsak western-, detektiv- och äventyrshistorier riktade till unga män. Under 1960-talet utvecklades tidningen i likhet med FIB aktuellt till en herrtidning med efterhand allt grövre pornografiska inslag. Till följd av ökad konkurrens övergick tidningen 1987 till månadsutgivning och övertogs 1988 av förlaget Baltic Press.